Mõnikord näeme hirmsalt vaeva, kaupleme ja saame hinna poole odavamaks. Mõnikord maksame seda, mida küsitakse, aga saame asjast hoopis rohkem kasu kui ootasime.

Viimane võib juhtuda ka coachingus. Järgnevalt on näide sellest, kuidas lisaks kokkulepitud eesmärgile arendas klient ka oma „coachiva juhi“ oskusi. Kasu oli tõesti topelt ja tulenes kliendi kõrgest motivatsioonist.

Kliendi kokkuvõte:

Ma olin magistriõppes teoreetiliselt coachinguga kokku puutunud, teadsin juhtide võimestamisest ja talendijuhtimisest ja uskusin coachingusse. Aga tegelikkuses oli coachingu kogemus ikkagi erinev minu ettekujutusest. Üks oluline erinevus oli coachingusuhte intensiivsus. Me töötasime Rutiga kahe tunni kaupa ja see oli väga intenvsiivne. Teine erinevus, mille ma välja tooksin on see, et ma kuidagi kujutasin seda ette rohkem nõustamisena. Jah, mu ettekujutus oli hoopis teine kui reaalne kogemus.

Oluline minu jaoks oli, et Ruti ei andnud alla. Nii ei ole mind kunagi varem „kiusatud“, et­ enne ei anna alla, kui olen lahenduse leidnud, kui olen leidnud oma nõksu.

Ma olen hakanud neid samu tehnikaid, mida minu coach kasutas, kasutama oma töös oma tiimidega. Tegelikult hakkasin ma neid kasutama juba coachingu ajal. Näiteks kui keegi hakkab kurtma, virisema ja selleks on alati palju põhjust, siis ma lihtsalt ütlen: „Stopp! Proovi seda sõnastada kuidagi teistmoodi. Ütle seda positiivselt.“ Ma püüan võimestada oma inimesi, märgata nende tugevusi ja head, mis nad kaasa toovad. Ma ei lase kellegil jääda süü ja eksimuse sisse, vaid me õpime ja areneme kogu aeg. Ma olen püüdnud oma tähelepanu ja oma suhtumist muuta rohkem lahendustele ja tulevikku suunatuks. Kui ma viin coachingu põhimõtted oma tiimi, siis loodan salamisi, et sealt edasi lähevad need kliendile ja kolmandatele osapooltele. Meie ühiskonnas on palju rohkem halva väljakaevamist kui positiivsele keskendumist. Nüüd oskan seda märgata ja sellega toimetada.

Üks asi, mida ma veel kasutan oma tiimis süstemaatiliselt ja mille olen võtnud coachingust, on protsessi lahtimõtestamine: kus me oleme, kuhu tahame jõuda ja mis on hea tulemus.  Eriti kui on keerulised ajad.

Me mängime oma tiimis keerulisi olukordi läbi ja neid on kogu aeg. See on meie õppimise vorm. Ja see aitab meid väga palju, näiteks vastupanu korral. Ja siis ma ütlen: “Stopp! Proovi kuidagi teistmoodi! Kuidas veel saaks?“ Ja me otsime parimaid lahendusi.

Coaching on mulle andnud kindla teadmise, et teoreetilisi abivahendeid ja tööriistu tundes ja kasutades saab paremini hakkama. Mul on oskus, kuidas ennast jälgida, kuidas ennast enne tähtsaid olukordi ette valmistada ja pärast analüüsida. Mul on tõesti usku, et saab parimini sellest, mida teeksin keerulistes olukordades instinktiivselt nagu varem toimetasin. See on oluline nii tulemuse seisukohalt kui ka enese säästmise pärast.

Ruti Einpalu, PCC

Coach ja koolitaja